Köztudott, hogy az édesvíz-készletek világszerte végesek, ezért az emberiségnek a lehető legátgondoltabban kell felhasználnia a vizeket. Akármilyen édesvízből ivóvíz nyerhető, ehhez azonban többszintes tisztítási eljárás alatt kell átesnie.

Magyarországon a karszt-, a mélységi, a parti szűrésű, valamint a felszíni vizeket hasznosítják. Ezek mindenekelőtt különféle toxikológiai vizsgálatokon mennek keresztül, felmérve ezzel, hogy milyen vegyületek és elemek szerepelnek bennük, hiszen ez minden esetben eltérő lehet.

A nem kívánt alkotóelemek vízszűrő, illetve víztisztító berendezésekkel távolíthatóak el. Annak ellenére, hogy a vízművek mindenféle előírást korrektül betartanak az ivóvíz elállításakor, mégis sok esetben indokolt lehet a háztartáson belül használatos vízszűrő készüléknek a beszerzése, hiszen vannak olyan anyagok, amelyek hosszabb távon felhalmozódhatnak a szervezetben és idővel egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Az ivóvíz minőségére tehát mindenkor érdemes gondosan odafigyelni.