A felhőtechnológiák viharos gyorsasággal terjednek, ez pedig arra ösztönzi a nagy cégeket, hogy újragondolják, hogyan bővíthetik tovább hálózatukat. Míg az olyan adatközpontok, mint a DoclerNet VPS, amely nagyteljesítményű fizikai szervereken alapszik, szintén szerephez jutnak a városokban, a Google már még nagyobb létesítményekben gondolkodik.

A vállalat jelenleg két olyan létesítményt is épít, amelyek négy emelet magasra nyújtózkodnak majd, ami a szerverfarmoknál igen szokatlan. Az Oklahoma és Iowa államokban épülő központok várhatóan sokkal hatékonyabban képesek lesznek majd felhőszolgáltatásaik igényeinek biztosítására.

A cég szakemberei szerint a felhő iránti lelkesedés nem hogy alábbhagyna, egyre fokozódik – márpedig az IT történetében kevesebb akkora jelentőségű trend volt eddig, mint amekkora a felhő elterjedése.

Az új dizájnt kifejezetten úgy tervezték meg, hogy alkalmas legyen a felhő kiszolgálására: a cél az, hogy a lehető leginkább energia-hatékony létesítményeket hozzanak létre, amelyek viszonylag alacsony energiát felhasználva is képesek nagy teljesítményt produkálni. Több százezer szerver esetén, amennyi az ilyen központokban üzemel az egyes vállalatoknál, már egy egészen kicsinek tűnő módosítás is hatalmas mennyiségű elektromosságot takaríthat meg (és ezzel persze költségeket a cégnek).

A Google 2006 óta épít saját adatközpontokat, legújabb tervük pedig ideális arra, hogy gyorsan és könnyedén tudják skálázni a kapacitásukat, hiszen nem kell újabb telkeket venni, kiválasztani az adott államban a hálózati kapcsolat szempontjából legjobb helyeket, egyszerűen csak ráépítenek a már meglévő létesítményekre. Így minden egyes négyzetméterből a lehető legtöbbet képesek kihozni, ami azt is jelenti, hogy az üzemeltetésre kevesebbet kell fordítani.

Mindezzel létesítményeik élettartamát is jelentősen megnövelik.

Ugyanakkor nem ők az elsők, akiknek eszébe jutott ez a megoldás. Egyes nagyvárosokban, például New Yorkban ma is találhatunk működő többemeletes szerverfarmokat, itt azonban valóban a kényszerűség szülte ezt a megoldást.