Amikor még kisgyerek voltam, sokszor segítettem édesapámnak megfürdetni a kutyákat, merthogy nekünk mindig volt, legalább kettő. Ebben az időben még nem lehetett itthon kifejezetten kutyasamponhoz jutni, pedig ahogy apu mindig elmondta, már az ő gyerekkorában is mindenki tudta, hogy a kutyusok bőrének különleges, nagyon kímélő sampon kell, különben kiszáradnak, korpásak lesznek és akár ki is sebesedhetnek. Éppen ezért, mi mindig olyan sampont használtunk, melyek csecsemők számára készültek, nehogy bajt okozzunk.
Szerencsére, ebben az időben még itthon nem volt gyakori az olyan kutyafajták jelenléte, amelyeket gyakran kell fürdetni, így az évenkénti 1-2 tusolás nem okozott különösebb problémát az állatoknál.
Ma már, főleg a kényesebb szőrű fajtáknál és a lakásban tartott ebeknél nem ritka az akár havonta történő fürdetés. Szerencsére ezt a változást a kutyakozmetikumok elérhetősége is követte.
Annak ellenére, hogy a kutyakozmetikumok ma már minden kisállat boltban elérhetőek, érdemes odafigyelni, melyiket válasszuk. A nagyobb márkák termékei ugyan általában nem rosszak, ha igazán jót akarunk, érdemes kifejezetten erre szakosodott márkák termékei vásárolnunk, de ha valóban extra kényeztetést szeretnénk, akkor csak az olyan cégek, mint a Sheila natúrkozmetikum, kizárólag természetes összetevőkből készített kutyasamponjaival szabad foglalkoznunk.