Az elektromos kompresszorok alkalmazási lehetőségeinek tárháza szinte kimeríthetetlen. A gépek nélkülözhetetlen szerepet játszhatnak mind a nehéz, mind a könnyűiparban. Használhatjuk őket műhelymunkák, kozmetika, karosszéria vagy akár a fogászat területén is. Az alábbi cikkben ismertetjük, melyek a leghosszabb élettartammal rendelkező darabok manapság.

Az elektromos kompresszorok paraméterei 

Az elektromos kompresszorok két fő típusa a dugattyús és a csavarkompresszor. Előbbi lehet száraz és olajkenéses, ezek kisebbek, mobilisabbak, de könnyen túlmelegedhet a motorjuk. A gépek nyomása általában 8 bar, a teljesítménye pedig 1-3LE-től 10-20LE-ig terjedhet. A piacon találkozhatsz 2 literes, 50 literes vagy akár 150 literes tartályú termékekkel. Érdemes lehet még megnézned a profibarkacs.hu kínálatát is. Az eszközök további jellemzői lehetnek

  • a sokoldalú felszereltség (beépített nanométer stb.)
  • a többféle csatlakoztatási lehetőség;
  • a számos alkalmazási terület;
  • a tökéletes üzembiztosság;
  • a kiemelkedő hatásfok;
  • a hosszú élettartam;
  • és a kényelmes karbantartás.

Melyik a 3 legtartósabb termék napjainkban? 

1.     Nehézipari körülmények 

Az elektromos kompresszorok között igazi „nehézfiúnak” számít a Neo 150 literes tartálykapacitású olajos szerkezet. A 230 V tápfeszültség és 2210 W motorteljesítmény hozzájárul ahhoz, hogy kifejezetten nehézipari területeket (például autószerelésnél) is nagyszerű alternatívaként szolgálhasson. Az átlag 8 bar nyomással szemben ennél a terméknél a max. nyomás 10 bar, így nagy segítséget jelenthet pneumatikus szerszámok vagy gumiabroncsok meghajtásában.

2.     Könnyű és mobilis elektromos kompresszorok 

Ha kifejezetten könnyen szállítható gépet keresel, a Scheppach HC 06 olajmentes kompresszor ideális megoldást jelenthet. 230 V, 50 Hz motorteljesítménye és 6 liter térfogatú tartálya lehetővé teszi, hogy egyszerűen helyezd át egyik helyről a másikra. Alkalmazhatod matracok, tűzőgépek, sőt még labdák felfújásához is. Ennek a konstrukciónak nemcsak a szállítása praktikus, hanem a használata is, hiszen a működése egyetlen gombbal szabályozható és kontrollálható.

  1. Sokoldalú felhasználás 

A Neo 50 literes tartállyal rendelkező olajmentes darabja sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. Az 1100 W/1,5 LE motorteljesítménynek és 196 liter/perc levegőfelhasználásának köszönhetően tökéletesen megfelel akár a nehéziparba vagy profi műhelybe, akár könnyűipari területekre vagy házi szervízbe. A direkthajtásos gép emellett rendkívül csendes üzemű (69 dB zajszintű), ám hatékony munkavégzést és 3-szor hosszabb élettartamot tesz lehetővé.

Legfőbb vásárlási szempontok 

Az elektromos kompresszorok sok esetben elengedhetetlenek. Éppen ezért egy-egy termék vásárlásánál fontos, hogy több szempontot is átgondolj. Vedd figyelembe, milyen területen és milyen gyakran szeretnéd használni. Ez fogja ugyanis meghatározni a tartály méretét és a teljesítményt. Ha azonban nem vagy biztos abban, melyiket válaszd, bátran kérd ki szakemberek segítségét!