Az energetikai felújítások megkezdése előtt Debrecenben is fontos meghatározni, hogy egy épület fenntartásának költségei milyen összetevőkből áll, ahhoz, hogy a beruházási költségek mértékét meg lehessen állapítani.  A családi ház gyenge pontjainak azonosítása lehetővé teszi, hogy először a legmagasabb prioritású és az energia megtakarítás szempontjából legköltséghatékonyabb energetikai felújításokra lehessen összpontosítani Debrecenben otthonunknál.

Az épületburkolást érintő debreceni energetikai felújítások, mint például a homlokzati hőszigetelés, az ablakcsere, vagy a szellőzőrendszer cseréje, viszonylag gyorsan segíthetik elérni az általános energiateljesítmény javítására vonatkozó törekvéseket.

A homlokzati hőszigetelés Debrecenben is elsőbbséget élvez például egy új fűtési rendszer telepítésével szemben. Még ha az új rendszer nagyon hatékony is, nem sokat ér, ha az épület nem tartja a hőt a falak között. Ezért energetikai felújítás első lépésként Debrecenben is a családi házhomlokzati hőszigetelésére kell gondolni. Ezután már választható olyan fűtési rendszer, amely alkalmazkodik az épület jellegéhez, földrajzi elhelyezkedéséhez és felhasználási területeihez.