Az alkoholizmus egy nagyon súlyos betegség. A kialakulása a rendszeres és túlzásba vitt alkoholfogyasztásra vezethető vissza, ami tovább boncolható különféle okokra. Az alkoholfüggő személy erős vágyat érez az alkohol iránt, a kontroll hiánya is jelentkezik nála, és a fizikai és mentális tünetek is tapasztalhatók nála, ha nem jut alkoholhoz.

Krisztián barátom egy teljesen átlagos átlagos fiatal volt, aki szeretett bulizni és iszogatni velünk. Az esti iszogatások azonban idővel egyre gyakrabban fordultak elő, akivel csak tehette összejárt naponta, és egyre több alkoholt fogyasztott. Krisztián már nem volt képes ellenállni a kísértésnek, eleinte az intelmeinkre sem hallgatott, azt gondolta, hogy az alkohol segít neki feledni a problémáit.

Az idő múltával Krisztián rájött, hogy az alkohol már nem csak az esti szórakozás része, hanem egyfajta menedék a problémái elől. A munkahelyén napról napra, hétről hétre egyre rosszabbul teljesített, a baráti társaságból sokan eltávolodtak tőle, és a családjával való kapcsolata is megingott.

Krisztián rájött, hogy a függősége már túlontúl elszabadult, és arra is rájött, ez így nem mehet tovább, valamit tennie kell. Elkezdett beszélni a betegségéről és segítséget kért. A küzdelme az alkoholizmussal nem volt könnyű, de a Felépülők nevű magán rehabilitációs intézet programja segített neki megtalálni a kiutat. A 28 napos program során Krisztián megtanulta, hogyan lehet ellenállni a kísértésnek és megtanulta, hogyan élhet józanul az életét. A program során a hozzátartozók számára is biztosítottak konzultációt és előadást, hogy ők is segíthessenek Krisztiánnak a felépülésben. A program alatt Krisztián rájött, hogy az alkoholizmus több mint csak egy szenvedélybetegség, az életét meg kellett tanulnia újraépíteni. Az intézet segítségével Krisztián visszanyerte a korábbi életminőségét és újra örömmel élte az életét anélkül, hogy az alkoholra támaszkodott volna.

A Felépülők nevű magán rehabilitációs intézet biztonságos és családias környezetben nyújt segítséget az alkoholizmus leküzdésében. Az intézetben egyéni és kiscsoportos foglalkozásokat tartanak (4-6 fővel, hogy mindenkire tudjanak figyelni), amelyek segítenek a résztvevőknek megtalálni a kiutat a függőségből. A foglalkozások során a résztvevők megtanulják, hogyan lehet ellenállni a kísértésnek és hogyan élhetnek alkoholmentes életet. A hozzátartozók számára is biztosítanak konzultációt és különböző előadásokat, hogy a hozzátartozók is segíthessenek az alkoholizmusban szenvedő családtag, barát felépülésében. Az intézet célja, hogy a résztvevők megtanuljanak alkoholmentes életet élni, újra felépítsék és élvezzék az életet.

A Felépülők nevű magán rehabilitációs intézet több mint fél évszázados tapasztalattal támogatja a hozzájuk fordulókat. Az intézetben a szakemberek olyan módszereket alkalmaznak, amiket a gyakorlatban és a tapasztalatok alapján fejlesztettek ki. Az intézetben a résztvevők megtanulhatják az olyan praktikus és gyakorlati módszereket, amelyek segítenek nekik a függőség leküzdésében. Például, megtanulhatják azt, hogy hogyan éljenek az intézetből kilépve józan életet, hogyan kezeljék hatékonyan a stresszt, anélkül, hogy ismét az alkoholhoz nyúlnának. Azt is megtanulják, hogyan alakítsák át az életmódjukat, hogyan kezeljék a felmerülő konfliktusokat, és egyáltalán hogyan éljenek ismét teljes életet.

Az intézetben Krisztián és a többi résztvevő egyénileg és kiscsoportos foglalkozásokban vettek részt, amelyekben gyakorolhatták a megtanult módszereket, és ahol visszajelzést kaptak mindannyian az addiktológiai szakemberektől. A saját tapasztalattal rendelkező szakemberek bármilyen kérdéssel, felmerülő problémával kapcsolatban rendelkezésre állnak. Az intézetben a hozzátartozók is részt vehetnek a programban, hogy segíthessenek a felépülésben és így ők is megtanulhatják hogyan tudják támogatni a bajba jutott hozzátartozóikat. Ők is fordulhatnak a szakemberekhez kérdéseikkel, aggodalmaikkal, amikre mindig megkapják a kimerítő és segítő választ, amire szükségük lehet.

Ez a személyes, bentlakásos program nagyon nagy segítséget nyújthat mindenkinek, akinek meggyűlt a baja az alkohollal. Az intézet egyik nagyon pozitív tulajdonsága, hogy ha úgy látják az első konzultáció alkalmával, hogy a betegnek más típusú segítségre van szüksége, mint, amit ők nyújtanak, nem engedik el a kezét, hanem ajánlanak neki más lehetőséget. Ha pedig a megoldást ők nyújtják, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bentlakásos program minden résztvevő számára sikeresen záruljon a magán rehabilitációs intézetükben.