A fánk az egyik legnépszerűbb és legismertebb zsiradékban sült tészta. Ahány receptkönyv annyiféle recept. A klasszikus recepten kívül ma már nem egy különleges fánk recepttel is találkozatsz. Ilyen például a receptneked túrófánkja. A legismertebb fánk a farsangi fánk. Valószínûleg azért került farsangkor a leggyakrabban az asztalra a szalagos farsangi fánk, mert a szegény embereket nagyon megviselte a negyvennapos böjt, így a papok tanácsára az energiában dúsabb fánkot ették a kenyér helyett nagyböjt elõtt.

A receptneked túrófánkja mellett megtalálhatja az oldalon a klasszikus farsangi szalagos fánk receptjét is. A fánk eredete Ramszesz fáraó idejébe nyúlik vissza az idõszámításunk elõtti 13. századra, állítólag a fáraó sírján felfedeztek olyan jelenetet, ahol a rabszolgák forró zsiradékból, fánkszerû süteményeket emelnek ki, egy hosszú bot segítségével.

De a franciákhoz is fûzõdik anekdota, amikor is egy farsangi bál alkalmával Marie Antoinette (1755-1793) az egyszerû nép közé keveredve megkóstolta ezt az édességet és annyira ízlett neki, hogy a mézeskalácsossal megtaníttatta a fánk készítését az udvari szakácsnak. Mások szerint a fánk egy bécsi péknének köszönhetõ, aki egy darab kenyértésztával meg akart dobni egy türelmetlen vevõt, de a tészta a forró zsiradékba esett, ami azután pirosra sült pillanatok alatt. A receptneked oldalán számomra kedvelt két különleges fánk receptje is megtalálható a receptneked túrófánkja mellett: a nagymám által gyakran sütött csöröge vagy más néven forgácsfánk és persze a képviselõfánk is