Több évtizede lehet már kapni a fehérjeport, így valószínűleg mindenki találkozott már vele. Kérdésként sokakban felmerülhet, hogy fehérjepor nélkül is lehet-e izmot növelni? Hogy erre választ kapjunk, először érdemes utánanézni, hogy mi is az a fehérjepor.

 

Mi a fehérjepor?

Egy élelmiszer típus, amelyet vízzel kell összekeverni a gyorsabb felszívódás érdekében, majd italként elfogyasztani. Régebben szinte csak a versenysportolók használták, de ma már bárki számára hozzáférhető. Fizikai, valamint szellemi igénybevétel esetén mindenki számára ajánlott a fogyasztása, tehát nem csak a sportolóknak. Elődjeihez képest a mai fehérjeporok selymes és lágy ízűek, akár desszertként is fogyaszthatók. Többféle ízben is elérhetők, így mindenki megtalálhatja a saját ízvilágához legközelebb eső italt. Kekszes, csokis, kókuszos és még számtalan íz közül választhatunk. Hatalmas előnye, hogy úgy érhetünk el izomgyarapodást, hogy közben még fogyni is tudunk és a szálkásítás is tökéletes lesz.  A fehérjepor helyes használata megkönnyítheti az izomnövelést, de enélkül is formába hozhatod magad.

Miért fontos a fehérjebevitel

Testünk akkor tud megfelelően működni, ha megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjével látjuk el. A fehérje izomzatunk alapvető építőeleme, kiváló tápanyag és emellett az anyagcsere gyorsításában is nagy szerepet kap. Amint nő az anyagcserénk, a fogyás is sokkal könnyebben beindul. A hormonképzésben, valamint a megfelelő pH érték biztosításában is kulcsfontosságú.

 

Milyen alapvető előnyöket kínál a fehérjepor?

Mint már leírtuk a fehérje alapvető fontosságú mindenki számára annak érdekében, hogy testünk egészségesen működjön. Tejmentes, valamint tejes változatban is elérhető, így akik nem fogyaszthatnak tejterméket azok is bátran választhatják a tejmentes változatot. Nagyon sok diétánál javasolják a protein shake fogyasztását hiszen csökkenti a testzsírszázalékot és a sejtjeinket, valamint izmainkat is fehérjével látja el. A port egyszerűen magunkkal vihetjük bárhova, így fogyaszthatjuk utazás közben, a munkahelyünkön, edzéseken, bárhol. Figyeljünk oda arra, hogy amikor megéhezünk, akkor igyunk shake-et mert ellenkező esetben a tápanyagokat az izmainkból fogja kivonni szervezetünk.

 

Milyen adagokban fogyasszuk?

A csomagolásokon mindent alaposan feltüntetnek a gyártók, így az összetétel mellett a javasolt fogyasztást is. Gyártónként ez eltérhet, ezért érdemes az utasítások szerint eljárni. Amire viszont mindenképpen figyelni kell, hogy a nap folyamán egyenletesen osszuk el a napi adagot, hiszen szervezetünk egyszerre maximum 30 grammot tud lebontani. Amennyiben a legoptimálisabb megoldást keressük, akkor optimális, ha reggel ébredés után azonnal megiszunk egy shake-et, hiszen ekkor tud a legjobban hasznosulni, az éjszakai éhezés után.

A fehérjeport nem csak a sportolók fogyaszthatják

 Mivel egy elengedhetetlen alkotóelemről van szó, így a protein fogyasztása tulajdonképpen mindenkinek ajánlott. A cégvezetők és menedzserek sokkal könnyebben jutnak túl a nehezebb munkanapokon, ha megfelelő mennyiségű fehérjét juttatnak be szervezetükbe.