A fogfehérítés elsődleges célja természetesen a makulátlanul fehér fogak. A fehér fogak mindenképpen az egészség, az ápoltság, a jó megjelenés védjegyei.

A fogak elszíneződését számos élelmiszer, és bizony rossz szokás is okozhatja. A kávé, tea, vörösbor túlzott fogyasztása a fogak elszíneződéséhez vezethet, de a dohányzás, a mesterséges ételszínezékek, valamint az elsötétedő fogtömések is hozzájárulnak a fogak fehérségének elvesztéséhez.

 

Fogfehérítés az orvosi rendelőben

A modern fogászatban ma már többféle módszer is létezik a fogak fehérségének visszaadására. Mielőtt azonban erre sor kerülne, fontos a fogászati szűrővizsgálat, mivel bizonyos panaszok, rendelleneségek esetén a fogfehérítést nem javasolt. Ha a fogorvos fogágybetegség, fogszuvasodás, ínygyulladás vagy fogkő jelenlétét észleli, akkor a fogfehérítés csak a problémák orvoslása után lehetséges.

A fogorvos által végzett fogfehérítése fontos eleme a hidrogén-peroxidot tartalmazó fogfehérítő gél. Ezt az anyagot viszi fel a fogorvos a fogakra. A kémiai folyamat során a fehérítőanyag reakcióba lép a fogakat elszínező anyagokkal. Ezt követően a fehérítőanyagban lévő iniciátort egy UV-fényforrással a szakember aktiválja. A kezelés végén, természetesen ezt az anyagot eltávolítják.

Melyek az orvosi fogfehérítés előnyei?

Míg az otthoni fogfehérítés 9-10 napig is eltart, a rendelőben végzett fogfehérítés 1-2 órát vesz igénybe, és biztonság körülmények között, szakember folyamatos irányítása alatt történik. Az eredmény látványos és hosszan tartó. Ha például fogfehérítést igényel, bizalommal forduljon az újonnan nyílt sepsiszentgyörgyi fogászati rendelő csapatához.

 

Fogfehérítés otthon

Természetesen a fogfehérítés ma már otthon is elvégezhető, de a legbiztonságosabb az, ha ezt is orvosi felügyelet mellett tesszük. Ez azt jelenti, hogy először lenyomatot vesznek a fogakról, amelynek alapján elkészítik az otthon használható fogfehérítő sínt.  A páciens ebbe a már elkészített fogfehérítő sínbe helyezi bele a fogfehérítő anyagot, majd a sínt ráhelyezi a fogakra. A fogfehérítő így éjszaka, alvás közben fejti ki hatását.

Melyek az otthoni fogfehérítés előnyei?

A rendelőben végzett fogfehérítés során a fogak érzékennyé válhatnak, ez viszont nem fordul elő az otthon végzett fogfehérítés során. Ugyanakkor a fogfehérítés mértéke ellenőrizhető, és a folyamat kényelmes, hiszen mi magunk irányítjuk.

Mire kell figyelnünk az otthoni vagy rendelőben elvégzett fogfehérítés után?

Annak érdekében, hogy az elért eredmény tartós legyen, fontos, hogy a fogfehérítést követő legkevesebb három napban, de ajánlott egy-két hétben, tartózkodjunk a következő élelmiszerek fogyasztásától: vörösbor, kávé, tea, cékla, bogyós gyümölcsök. A dohányzás elhagyása erre az időszakra kimondottan javasolt. Ha mégis fogyasztunk a felsorolt élelmiszerekből, étkezés után egy-két korty vízzel öblögessünk, így segítve az anyagok hatásának csökkentését.

A fogfehérítés egy teljesen biztonságos beavatkozás, egyetlen kockázata van, éspedig az, hogy a fogak érzékenyebbő válhatnak. Ez az érzékenység csak átmenti, egy-két nap alatt megszűnik. A fogfehérítést követő érzékenység oka az, hogy speciális fogfehérítő anyag vizet von el a fogakból, és így a fogakban lévő idegek érzékenyebbé válnak.

A fogfehérítés után fogaink évekig megőrzik fehérségüket, ha csökkentjük a fogakat elszínező élelmiszerek fogyasztását, ha nem dohányzunk és megfelelő módon ápoljuk a fogainkat. A fogfehérítés előnyei így hosszú távon tartós lesz.