A névnapok nem csak arra szolgálnak, hogy felköszöntsük ismerőseinket, barátainkat. Ezek gyakran sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak, illetve bírtak még a múlt században. A népi időjóslásokat, megfigyeléseket is ezekhez kötötték. Ezeket figyelembe véve végezték a mezőgazdasági munkákat. Időjósló névnapok Júniusban is vannak, de ezek nem annyira ismertek. Talán egyedül a Medárd nap az, amelyikhez közismert népi megfigyelés társul.

Hazánkban úgy tartják még ma is, ha Medárd napján esik az eső, akkor negyven napon át, hűvös, nedves idő lesz. Medárd napját Június 8-án ünnepeljük, így ha a jóslat beigazolódik, akkor a nyár első fele igen csapadékos lesz. Ha viszont szép idő van ezen a napon, akkor kellemes, meleg és száraz nyárra számíthatunk. Más névnapokhoz is társulnak kevésbé ismert, vagy csak egyes vidékeken, számon tartott népi megfigyelések. Így egyes helyeken úgy tartják, hogy Margit napján, Június 10-én nem szabad kinyit az ablakot, mert akkor sok légy lesz az évben.

A névnapok Júniusban is tartogatnak tehát sok érdekességet számunkra, amelyet érdemes figyelemmel követni, főleg akkor, ha érdekel minket a hagyomány, és az ősi bölcsességek. A júniusi névnapok közül nagy jelentősége van az Iván napnak is, amelyet 24-én ünnepelnek.

Nem csak azért, mert ez a nyári napforduló napja is egyben, hanem fontos hagyományok is társulnak ehhez a naphoz. Az Iván napi tűzugrás valamikor jelentős eseménynek számított a vidékünkön. Fontos névnapok Júniusban még a László, a Péter és a Pál, amelyekhez szintén fontos népi megfigyelések köthetők.