A hegesztés technológiája már az ókorban is ismeretes volt, de a tényleges fejlődése csak a húszadik században indult meg, amikor az elektromosság feltalálásának következtében kialakulhattak az első hegesztő gépek.
Alapvetően, amikor hegesztőgépekről beszélünk, mindenkinek a vashegesztés jut eszébe először, pedig ma már hegesztünk műanyagokat, sőt, az aluminium hegesztés is mindennapos technológiává vált. A hegesztőgépek fejlődésének köszönhetően, ma már ott tartunk, hogy egy védőgázas ívhegesztő gép, kisebb, mint egy átlagos bőrönd, mégis, rendkívül precíz munkára alkalmasak.
A védőgázas hegesztőgépek fejlődése tette lehetővé, hogy az aluminium hegesztés elképzelhető legyen, ugyanis, a legnagyobb problémát az alumínium rendkívül gyors korrodálódása okozta, amit úgy tudunk kivédeni, hogy a hegesztést egyfajta nemesgáz burokba vonjuk, így nem tud érintkezni a korrózióért felelős oxigénnel. Ezt a technológiát acélok hegesztésénél is alkalmazzuk, bár ott a co2 gáznak, kicsit más a tényleges feladata, de az alumínium esetében, argon gázt alkalmaznak.
Az argon gáz alkalmazásával működő hegesztőgépeket nevezzük AVI-nak, vagyik Argon villamos ívvel működő hegesztő apparátoknak.