Nem csak a saját komfortérzete miatt fontos a klíma tisztítás. A különféle klímák tisztítása közben a káros lerakódásoktól szabadulhatunk meg. Ezek a baktériumok, a különböző gombák, amelyek sajnos súlyos egészségügyi károsodásokat okozhatnak, ha nem kezeljük a problémát időben. A betegségek között szerepelhet a Pontiac-láz, a tüdő aspergillosis, az allergiás panaszok megjelenése, az asztma, a tüdőgyulladás és a legionellosis is. A gombatelepek és a baktériumok jelenléte már a szagról is érezhető, így érdemes időben cselekedni. Ha ezek elszaporodnak a klímában, akkor az egészségünk veszélybe kerül. A betegségek a megfelelően elvégzett klímatisztítással elkerülhetők.

A szakemberek a klíma tisztítása során nem csak a baktériumokat és a gombákat távolítják el a klímarendszerből, hanem az idők során lerakódott port is. A por nem csak egészségünkre van rossz hatással, hanem magának a klímának a teljesítményére is. A felgyülemlett por miatt a klímák sokkal több áramot fogyasztanak, így a tisztítás pénztárcakímélő megoldást jelent. Amennyiben nem gondoskodunk időszakosan a klímák tisztításáról, úgy annak teljesítménye romlik és élettartama is lerövidül. A gyártók ugyan vállalnak garanciát a termékekre, de ehhez elengedhetetlen a karbantartás megléte. Nem elég, ha csak otthon mi magunk házilag tisztítgatjuk a klímánkat, hanem hozzáértő szakembert kell hívni. Évente kétszer érdemes a tisztítást elvégeztetni. Legjobb erre a tavaszi és az őszi időszak.

Az üzemeltetés során a hőcserélőn keresztül nagy mennyiségű levegő áramlik keresztül ezáltal bekerülnek a lakásba a szennyeződések is. A szennyeződések emellett lerakódhatnak a hőcserélők felületén és ezáltal maga a berendezés is károsodik. Az optimális működést így a készülék nem tudja biztosítani. Klímaszerelésben jártas szakemberek vállalják a klímák tisztítását is, így a klímaszakáruház munkatársaihoz is fordulhatunk, hogy segítsenek az éves kétszeri karbantartás elvégzésében. A gyakorta előforduló Legionella baktérium fertőzés miatt a split klímákat mindig tisztíttassuk meg. A megfelelő karbantartásnak köszönhetően a penészgombák nem tudnak elszaporodni és a különféle bekerült szennyezőanyagok is távoznak a rendszerből.