A locsolórendszerek manapság számos helyen megfigyelhetők. Egy profi módon megtervezett és megalkotott balatoni öntözőrendszer garantálja, hogy a kert mindig szép és ápolt lesz. Persze nem mindegy, hogy milyen rendszer mellett dönt a tulajdonos. Manapság nagy népszerűségnek örvend az automata fajta, amelyik, ahogy a neve is mutatja, csak minimális emberi beavatkozást igényel a kiváló működéshez. A balatoni öntözőrendszer a számos főbb alkatrészének az összehangolt működése okán képes önálló módon, tehát önállóan működni. A talajba beásott, esztétikus módon elrejtett vízcső rendszerről van szó, aminek a tervezése és telepítése során a szakember a kert adottságait veszi figyelembe.

A rendszer lényege, hogy az különféle öntöző zónákra van felosztva, ahol is minden rész kap egy elektromosan vezérelhető vízcsapot, azaz szelepet. Amikor a vezérlő automatika jelet ad a szelepnek, akkor az kinyit, utat engedve a víznek. Ha ez megtelik, akkor a víznyomás hatására a zónán lévő víz kijuttató elemek működésbe lépnek. A balatoni öntözőrendszer sikere pedig pontosan ennek a megoldásnak és működési elvnek köszönhető. Minden szaki tisztában van vele, hogy a balatoni öntözőrendszer csakis akkor fog hatékonyan teljesíteni, ha minden egyes zóna csakis egy működési elvre alapuló víz kijuttató elemet kap. Ezért is figyelhető meg, hogy egy zónán belül például csakis spray szórófejek, vagy csak rotoros szórófejek kapnak helyet.

Az okos locsoló rendszerek előnye

A mai intelligens rendszereket számtalan módon lehet még hatékonyabbá tenni. Manapság már a modern locsoló rendszerek az esőérzékelő hiányában nem épülnek meg. Ahogy a neve is mutatja, egy olyan tartozékról van szó, ami egyből aktiválódik, ha esőt érzékel, leállítva az egész rendszert.

A locsoló rendszerek fő eleme lehet még a fagyérzékelő is, ami ugyanolyan elven működik, mint az előbb bemutatott eszköz, de nyilván, ez fagy esetén állítja le a működést. Az automata locsoló rendszerek ismérve, hogy azok nagyon takarékosak és hatékonyak. Persze minden attól függ, hogy mennyire igazodik a berendezés a kerthez.