Kétségtelen tény, hogy a napenergiapiac Magyarországon is rohamosan növekszik. A szélsőséges időjárás miatt, egyre gyakoribbak az áramkimaradások, amelyek javítása akár hosszabb időt is igénybe vehet. Ez alatt a háztartások energia nélkül maradnak. Éppen ezért a lakosságnál egyre nagyobb igény mutatkozik a rendszerek telepítésére, de fontos kérdés az, hogy mitől függhet a napelemes rendszerek ára?

Számtalan tényező befolyásolhatja az árat

A legalapvetőbb a rendszer különféle összetevőinek az ára. A napelemes rendszerhez napelemre, inverterekre és különféle rögzítésekre lesz szükség. Számtalan vezeték, állvány is tartozhat a rendszerhez, így ezeknek az árával is érdemes kalkulálni. Ezen felül a tervezés és a kivitelezés vállalkozásonként eltérő árban érhető el. Egy biztos, hogy a kiváló minőségű rendszerek sokkal több energiát tudnak majd termelni, de a bekerülési áruk is borsosabb.

A méret és a teljesítmény az, amelyet pontosan meg kell tervezni annak érdekében, hogy kifizetődő legyen a beruházásunk. Tehát ezen is múlhat egy napelemes rendszer ára. Ez a két tényező fogja a legjobban befolyásolni azt, hogy mennyire lesz hatékony a berendezés. Minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb lesz a hatékonysága is. Még a minimális tetőfelülettel rendelkező házak esetében is számtalan olyan megoldás kínálkozik, amelyet könnyedén lehet telepíteni, de ehhez elengedhetetlen, hogy szakértőket vonjunk be a tervezésbe. Egy műszaki előkészítő csapat hatékony segítséget nyújthat a pontos felmérésben.

A telepítés szintén szakembert kíván, így olyan hozzáértővel érdemes együttműködni, aki már több évtizede foglalkozik a napelemes rendszerek kiépítésével. A tapasztalat fontos, hiszen tudni fogja, hogy mit és hogyan helyezzen el, annak érdekében, hogy a rendszer hibátlanul működjön.

 

Milyen napelem panelt és invertert érdemes választani?

Csak olyan panelek jöhetnek számításba, amelyek hatékonyak, jól és könnyedén telepíthetők, esztétikusak és helytakarékosak. A Longi, a Sharp, az AEG vagy a Risen is gyárt ilyen típusú napelemeket. Inverterek közül a SolarEdge, az SMA, a Sofar vagy a SolPlanet nyújtja a legjobb megoldást. Itt a magas hatásfok, a jó szervizelhetőség és a magas garancia lesz a döntő, és ne feledkezzünk meg a felhasználóbarát applikációkról sem.

Mi történik, ha nem a megfelelő szakembereket választjuk ki a projektre?

 

A rosszul meghatározott és felmért igények, a napelem rendszer teljes megtérülésére hatással lehetnek. Legrosszabb esetben akár ráfizetéses is lehet, így teljesen értelmetlenné válik a teljes beruházás. Az engedélyeztetési eljárás, a pályázat kezelése, a különféle támogatási pénzek elnyerése szintén behatással lehetnek a projekt sikerességére. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a rendszer karbantartására kellő figyelmet kell fordítani. Amennyiben nem így teszünk, úgy biztosan csökkenni fog a teljes rendszer teljesítménye, amely szintén a beruházás megtérülését teszi kockára.