Az ózon egy három oxigénatomból álló molekula, melyet Christian Friedrich Schönbein fedezett fel még 1840-ben. Neve a görög „ozein” szóból ered, mely magyar fordításban csak annyit jelent, hogy „rossz szagot árasztó”. A IX században az emberek elkezdték az ózont hasznosítani, mint például az intézmények tisztítására, dolgok fertőtlenítésére, gyógyításra, de akár a táplálékok frissen tartására is kitűnően alkalmas. Az emberek immár több mint 100 év leforgása alatt az ózonnal való kapcsolata jelentősen változott és széles körben elterjedt. Az ózonos fertőtlenítés 600 vagy akár 3000-szer erősebb hatású, mint a klór. Az ózon, ha kapcsolatba kerül bármiféle vírussal, baktériummal, penésszel,, gombával vagy ásványi anyaggal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt vagy oxidálja, és ez által kiszűrhetővé teszi azt. A vízművekben a fertőtlenítés ózonnal történik. Az ózonnal kezelt víz íze és állapota sokkal jobb, mint a hagyományos csapvízé. A modern világban már számos munkakörben a fertőtlenítés ózonnal történik, ózongépek segítségével. Rendkívüli hatásuknak köszönhetően gyorsan nagy területet képesek tisztává varázsolni.

Az ózon eljut a helység összes rejtett zugába (például párnák takarók, matracok közzé is) és eltünteti a baktériumokat, vírusokat, élősködőket és a szagokat is, nem hagyva mást csak tiszta oxigént. Hatékonyan alkalmazhatók az ózon fertőtlenítés ózongépek által, ott ahol alapvető a higiéniai követelmény. Különösen ajánlott a szállítmányozási területek, egészségügyi intézetek, iskolák, edzőtermek, korházak és az élelmiszeripar számos területén is. Az ózonnal való fertőtlenítés természetbarát, így fel lehet váltani a vegyi fertőtlenítést, megőrizve a fenntartható természetes, tiszta környezetet.