Mindannyiunk számára a légzés az egyik legalapvetőbb tevékenység, olyannyira, hogy nem is gondolkozunk rajta, mindaddig amíg problémát nem okoz. A légzés biofizikája pedig még kevésbé érdekli az embereket. Pedig érdemes időt szánni légzésünk megismerésére és annak javítására. Ezzel sok betegséget elkerülhetünk és akár krónikus állapotoknál is érhetünk el javulást.

A légzés során szabad gyökök is termelődnek, mely nem annyira kedvező a szervezet számára. Ha azonban a légzési mennyiséget bizonyos légzőgyakorlatokkal megfelelő tartományba tereljük, azzal sokat segítünk a szervezet oxigénbevitelén és felvételén, ezáltal pedig a szabadgyökök károsító hatása minimálisra csökkenthető.

Ha megfigyeled a körülötted lévő emberek légzését, meglepő eltérésekkel fogsz találkozni. Van, aki az orrán, mások a szájukon át vesznek levegőt. Egyesek lágyan, lassan és csendesen lélegeznek, míg másoknak a légzése gyorsabb, hangosabb és intenzívebb. Van, aki időnként sóhajtozik, van, aki kiegyensúlyozottan lélegzik. Azt is megfigyelhetjük, hogy van, aki a tüdő felső részébe, a mellkasba lélegzik, van, aki pedig hasi légzést alkalmaz a rekeszizma segítségével.

Mivel a légzés egy alapvető és természetes folyamat, amely az élet fennmaradásához abszolút elengedhetetlen, jobbal kérdezhetjük, miért is lélegeznek az emberek ennyire eltérően. Hát ez éppen azért lehetséges, mert ahány félék az emberek, annyi féle szokásuk, életmódjuk, környezetük és genetikai hajlamuk van.

Egy híres kutatóorvos, Konstantin Buteyko felismerte, hogy a modern életmód – a rengeteg stressz, a rendszeres mozgás hiánya, a helytelen táplálkozás, az elhízás, a kelleténél melegebb lakások – szájlégzéshez és helytelen légzési szokásokhoz, és alapvetően a túllégzés kialakulásához vezetnek.

Buteyko professzor ezért egy olyan módszert fejlesztett ki, amely a minőségi, megfelelő légzést állítja helyre, és az ahhoz kapcsolódó tüneteket is javítja. Maga a Buteyko módszer légzőgyakorlatokból és életviteli javaslatokból (testmozgás, beszéd, táplálkozás, alvás stb.) áll. Módszerével elérhető a légzés tudatos irányítása és a mai betegségek tüneteinek nagymértékű csökkentése.

A Buteyko online tréningsorozat fő célja a minőségi légzés visszaállítása. Olyan eszközöket és gyakorlatokat ismertet, amit mindenki könnyedén alkalmazni tud egészségi állapota javítása érdekében.

A Buteyko módszer tudományos alapokon nyugszik, számos kutatással alátámasztva és több nyugati országban a nyugati orvoslás is előszeretettel alkalmazza a gyógyszeres terápiák mellett.

Az online tréning előnye, hogy otthona kényelméből megtanulhatja a módszer elemeit, és ez ötvöződik a kiscsoportos foglalkozás előnyeivel, így maximalizálható a javulás üteme.