Az, hogy mennyibe kerül egy palack ital, rengeteg tényező befolyásolja. A whisky árak alakulását általában a ritkaság, a korosztály, a márka presztízse, a globális piaci trendek és a gazdasági tényezők változtatják.

Az idősebb, hosszabb ideig érlelt variációk természetesen drágábbak, mivel a pihenési idő alatt a mennyiségük a párolgás miatt csökken és összetettebb az ízviláguk. A ritka vagy korlátozott kiadású nedűk szintén magasabb áron kerülnek értékesítésre. A népszerű márkák árcéduláin nagyobb összeget tüntetnek fel, a piaci pozíciójuk alapján.

A whisky árak változását előidézhetik a globális és gazdasági körülmények is, mint az infláció, az adó és a kereslet-kínálat dinamikája. A különböző országok közötti kereskedelmi megállapodások és vámok szintén hatással lehetnek a nemzetközi piac értékesítési szabályaira.

Az új desztillációs és érlelési technikák, illetve marketing jelentősen befolyásolhatja a whisky árak módosulását. Mivel folyamatosan változnak, ezért érdemes figyelemmel követni az aktuális felhozatalt.