Magyarország élen jár a gyümölcspárlat termelésében és idehaza ez a szeszesital megközelítőleg olyan fontos, mint az asztalra kerülő étel. Hazánkban a mikroklíma, a talaj minősége és a különböző gyümölcsök sokfélesége alkotja a különleges pálinkák egyedi aromáját.

Olyan ital, aminek egyedisége a gyümölcsökben, a kisüzemek speciális feldolgozási módszereiben és a lepárlási időben is megnyilvánul. Az igazi különleges pálinkák a lepárlás folyamatának és az érlelési időnek köszönhetik az egyedi ízüket, illatukat.

A magyar nedű egyik sajátossága, hogy ezeket hazai gyümölcsökből állítják elő, hozzáadott aroma nélkül, így csupán a nyersanyag összetételétől függ az ízük és az illatuk.

Ez az ital Magyarországon nemcsak azért fontos, mert népszerű, ízletes és a helyiek büszkén kínálják a vendégeiknek, hanem mert szimbolizálhatja a magyar ember és kultúra hagyományait is. A különleges pálinkák készítésének és fogyasztásának módja, rituáléja generációkon átívelő, továbbá a vidéki élet és gazdálkodás forrása.