A biztonságos közlekedés érdekében korántsem mindegy, mekkora hangsúlyt helyezünk a rendszeres szervizelésre. Van azonban valami, ami ezen felül kiemelt jelentőséggel bír. Nem más ez, mint az évszaknak megfelelő gumiabroncs. De mégis mi alapján válasszunk? Valóban csak a legjobb márkák teljesítenek optimálisan? Mi a helyzet a négyévszakos gumikkal? Megéri használt abroncsot vásárolni? Cikkünkben ilyen kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

 

Nem csak kezdő autósok számára okozhat problémát a gumiválasztás. Ilyenkor érdemes külső, szakmai segítséget igénybe venni. Ha még nem nézte meg a legfrissebb ADAC gumitesztek eredményeit, akkor itt bepótolhatja az elmaradását: https://www.gumidirekt.hu/hirek.html?cimke=t%E9ligumi+teszt . A száraz és nedves úton történő teljesítmény mellett a menetzaj és a fogyasztás is összehasonlítási szempontként szerepelnek. A kapott rangsor egyfajta képet adhat arról, hogy mit éri meg a leginkább választani, és mennyiben tudnak az egyes márkák többet vagy kevesebbet a másiknál.

Sokan vannak, akik valamilyen módon spórolni szeretnének a gumicserén. Ennek egyik tipikus módja a négyévszakos gumi használata. Ugyan nagyvárosokban, kizárólag nappal használva az autót akár még jó választás is lehet mindez télen, de valljuk be, a legtöbben egyéb alkalmakkor is a gépjármű kényelme mellett döntünk. Hajnalban, külterületen, pláne hegyvidéki utakon nélkülözhetetlen a téli gumi. Annak minősége azonban nem elhanyagolható.

 

Gyakran előfordul, hogy a garázsban tárolt szettről csak késő ősszel derül ki, hogy már nem rendelkezik megfelelő profilmélységgel. Téli gumi esetében a 4 mm számít kritikusnak. Ilyenkor mindenképpen gondoskodnunk kell az új gumi beszerzéséről. Ehhez ma már többféle lehetőségünk is van. Akár online is leadhatjuk megrendelésünket, ezzel a nagyfokú kényelmi faktor mellett döntve. S hogy mi a helyzet a használt gumikkal? Kifoghatunk olyanokat, melyek megfelelő profilmélységgel rendelkeznek, és még akár több szezonra is elegendőnek bizonyulnak. Nagyon figyeljünk azonban arra, hogy megbízható forrásból vásároljunk, és hasonlítsuk össze az árakat az új gumikkal.

 

Amint a hőmérséklet tartósan hét fok alá csökken, nélkülözhetetlen a téli abroncs. A közlekedés biztonságát fókuszba helyezve megéri néhány évente új téli gumi szettet vásárolni, pláne, ha erre akciós lehetőség is kínálkozik.